Kikkertguide

Kikkert- og teleskopguide

 

Kikkertguide:

En god kikkert er et af de vigtigste hjælpemidler for den naturinteresserede. 
Kikkertvalg er altid et personligt anliggende, og ikke alle opfatter tingene ens. Derfor er det bedste, man kan gøre, at prøve at kigge i så mange forskellige kikkerter som muligt. Den bedste kikkerttest er den, du selv foretager. Andres opfattelse af detaljerne er jo også subjektive.
Går man efter en kvalitetskikkert indebærer det desuden også, at kikkerten kan holde i mange år, hvilket yderligere er en årsag til at tage sig god tid og vælge med omhu. Sagkundskaben i Stormsvalen er stor, da Aage Kabbelgaard har stået i spidsen for kikkertsalg i Danmark i en lang årrække, og ikke mindst fordi han flittigt har anvendt både kikkert og teleskop i mere end 40 år. Med andre ord er vi i Stormsvalen udrustet på bedste vis til at hjælpe dig med valg af kikkert.

Når man skal vælge håndkikkert, er det vigtigt at se på følgende: Forstørrelse, lysstyrke, farvegengivelse, vandtæthed, brugervenlig til brillebærere og mekanisk holdbarhed (garanti).


Forstørrelsen
 er det første tal i betegnelsen som f.eks. kan være 10x42 altså 10 gange. Det mest almindelige er 8x eller 10x forstørrelse, hvor 10x selvsagt trækker tingene lidt tættere på end 8x, og man får lidt flere detaljer med. 
Til gengæld er en kikkert med 8x forstørrelse nemmere at holde stille, har et større synsfelt, er mere lysstærk og har en større dybdeskarphed.


Objektivdiameteren
 er størrelsen på frontlinsen og er det andet tal i betegnelsen f.eks. 10x42 altså 42 mm. For det meste er en objektivdiameter på mellem 30 og 50 mm ganske udmærket i de fleste situationer. Jo større objektivdiameteren er, jo mere lysstærk bliver kikkerten, men også tungere.


Lysstyrken
 bestemmes af objektivets størrelse i forhold til forstørrelsen. Jo større objektivdiameteren er, jo mere lys lukkes der ind i kikkerten og omvendt. Jo større forstørrelsen er, jo mindre lys lukkes der ind i kikkerten. Udgangspupilen afspejler dette forhold og findes ved at dividere objektivdiameteren med forstørrelsen, f.eks. har en 10x50 kikkert en udgangspupil på 5 mm, hvor en 10x42 kun har 4,2 mm. Og her skal man bemærke, at man som barn, med normalt syn, har en pupilstørrelse på 7 mm, og at denne mindskes med alderen. Det er ret sandsynligt, at et voksent person "kun" har en pupil på ca 5 mm. Det vil sige, at der ingen grund er til, at anskaffe sig en kikkert med en større udgangs pupil end 5 mm, da det ekstra lys alligevel ikke trænger ind.  

Kvaliteten af kikkerter spiller også ind, når man taler om lysstyrke. 
En kvalitetskikkert med betegnelsen 10x42 kan være ligeså lysstærk eller måske mere end en 8x42 kikkert af en ringere kvalitet, da bedre slibninger af prismer og linser samt en bedre coating er med til at formindske lystabet gennem kikkerten.

Farvegengivelsen og opløsningsevnen er betegnelsen for, hvor skarp en kikkert er, og hvor god en farvegengivelse den har. Begge dele hænger sammen med kvaliteten af optikken (prismer, linser og coating). Kikkerter som Zeiss Victory HT og Swarovski EL Swarovision er endvidere udstyret med en ekstra linse med farvekorrigeret glas (flouridglas), der formindsker den farvespredning, der kommer, når lys går igennem glas. Derved opnår man en endnu bedre kontrast, opløsningsevne og farvegengivelse: altså et mere naturligt billede.

 

Vandtæthed er også godt at prioritere, hvis man færdes ude i naturen i længere tid af gangen i al slags vejr, f.eks. hvis man sejler, skal en tur til troperne eller bare have den stående i et sommerhus. De fleste tagprisme kikkerter i dag er vandtætte samt nitrogengasfyldte, hvorved der dannes et overtryk, så der ikke kan trænge fugt, støv og vand ind i kikkerten.


Brillebærere
 har stort set ingen problemer med at anskaffe sig kikkert, da næsten alle mærker i dag har øjestykke, der enten kan drejes eller trækkes ud og ind. Øjestykkerne skal være inde, når man kigger med briller for ikke at miste for meget synsfelt. Der kan godt være lidt tilpasningsproblemer med placering af kikkerten især ved flydende overgange i brillen, men det lærer de fleste hurtigt.


Holdbarhed er så vigtig at d
e fleste kikkerter i dag har en lang garanti - minnimum 5 år og maximun 30 år. Langt de fleste såkaldte produktions fejl viser sig ret hurtigt, og sjældent først efter et par år, med andre ord er en lang garantiperiode ikke så væsentlig, men det er derimod et reparations loft på skader, som ikke er omfattet af garantien. Kamakura har et loft på 1250,- og Vortex på 800,- hvilket vil sige, at hvis uheldet er ude og kikkerten tabes og falder uheldigt, hvilket aldrig fra nogen fabrikanter er omfattet af garanti, kan det max koste fra 800- eller 1250,- at få kikkerten hovedrepareret eller få en ny..

 

Teleskopguide:


Et godt og lysstærkt teleskop med farvekorrigeret glas (flouridglas) og en objektivdiameter på 80 mm eller mere, giver mulighed for at anvende store forstørrelser (60 - 70x afhængigt af telskopmodellen) uden væsentlig forringelse af billedet. Ved mindre objektivdiametre mister du en del lys og kan ikke helt få samme udbytte rent billedmæssigt, til gengæld er det ikke så tungt at bære på, da vægten er mindre.

På de fleste modeller kan okularet, hvori forstørrelsen sidder, udskiftes. Okularerne ligger almindeligvis med en forstørrelse på mellem 20x og 70x (zoom) og kan til nogle modeller fås med fast forstørrelse - 30x . Synsfeltet på et zoom okular, der er indstillet på 30x, er noget mindre end på et fast 30x. til gengæld har du mulighed for på en zoom, at "trække" motivet meget tættere på  
Vælger man et lille let teleskop kan man overveje også at anskaffe sig et lille, let stativ, dog er det vigtigt, at højden på stativet passer til højden på personen..
Vælger man et 80+ mm teleskop bør man også vælge et tungt og stabilt stativ Du kan råde bod på vægten ved, at anvende et kulfiberstativ som samtidig også modvirker rystelser og dermed giver et roligere billede i teleskopet. 
Beskyttelsestaske anbefales da den beskytter teleskopet mod stødskader.