Når du hører en sagte trompeteren, er det dompappen

Når du hører en sagte trompeteren, er det dompappen


Dompaphannen hører med sin smukke metalgrå overside og rosenrøde farvede bug og sorte kalot til en af de mest dekorative fugle i den danske natur.

Dompap er en kraftig finke med et kort sort kegleformet næb, der er super velegnet til at knække hårde frøskaller og bide kødfulde bær i stykker med.

I flugten kan iagttages et hvidt vingebånd og en tydelig hvid overgump.

Den gamle hun har den samme masketegning som hannen, det røde bryst er erstattet af gråbrun og ryggen er beigegrå. Ungfuglene ligner hunnerne, dog uden den sorte kalot.

 

Hun og han på foderbrættet

 

Dompapper danner par for livet og man ser dem følges ad parvis over alt.

Reden, som består af tørre kviste, er harmonisk bygget og indvendig foret med rodtrevler, lav, hår m.v. Den bygges skjult 2 til 3 m. oppe i mindre graner eller andet stedsegrønt. Hunnen ruger, men begge forældre deltager i opfostringen af ungerne.

Dompap hun på rede

 

 

Dompappen er den mest runde finke i Danmark. Med sine ca. 17 cm. er den blandt de store finker. En anekdote om dompappen er, at den i gamle dage blev holdt som burfugl pga. dens skønhed og fordi kunne oplæres til at fløjte melodier...

Artsnavnet Dompap kommer fra det tyske Dompape, da hannens dragt minder om tyske domprovsters kappe og kalot.

 

Tysk messelhagel

 

Dompappen er udbredt i det meste af Europa. Den indvandrede til Danmark, da man startede på at dyrke nåletræer og bliver i 1932 for første gang observeret på Sjælland.

Den foretrækker at bygge sin rede og overnatte i tætte nåletræer. Arten yngler over hele landet, hvor der er blandet skov.

Om vinteren ses dompappen i småflokke i hele landet, ikke mindst i haverne, hvor den mæsker sig i løvtræernes knopper og bær. I yngletiden tages også insekter.

Maleri af Danny Rasmussen

 maleri af Danny Rasmussen

Dompappen indfinder sig ofte på foderbrættet om vinteren, når føden er knap. Typisk vil det være hunnen, der føre an til foderbrættet for at blive fulgt af den lidt mere sky han.

Er man opmærksom kan man hører deres lidt sørgmodige ret lave fløjtende kald, ofte et godt stykke tid før de indfinder sig på foderbrættet.

Hør Dompap her

 
Send en besked

Kommentarer vil blive godkendt før de vises.


Også på Skriv om fugle og andre naturligheder

Grøn weekend 25.,26., og 27. november
Grøn weekend 25.,26., og 27. november

Fortsæt læsning

Silkehaler – smukke som glaskugler på et juletræ
Silkehaler – smukke som glaskugler på et juletræ

Fortsæt læsning

Solsorten der er her, den er der og den synger skønt.
Solsorten der er her, den er der og den synger skønt.

Oprindelig er Solsort en sky skovfugl og i Sydøstasien lever den skjult i bunden af regnskoven og dér skal man være heldig for at se den.

Aage og jeg var for en del år siden i det nordlige Vietnam bla. i nationalparken CUC Phoung.

Fortsæt læsning